Dr. Yaşar Tolga Cora Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları 2022 Ödülünü aldı

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Dr. Yaşar Tolga Cora’nın 2022 Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödülü’nü aldığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz.

Dr. Yaşar Tolga Cora lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji ve Tarih bölümlerinde 2006 yılında tamamlamıştır. 2007 yılında Central European University’de Milliyetçilik Çalışmaları yüksek lisans programını yüksek onur derecesiyle tamamlayan Dr. Cora, doktora çalışmalarına Chicago Üniversitesi, Yakın Doğu Dilleri ve Medeniyetleri programında devam etmiş ve 2016’da “Transforming Erzurum/Karin: the Social and Economic History of a Multi-Ethnic Ottoman City in the Nineteenth Century” başlıklı doktora teziyle tamamlamıştır. Dr. Cora Michigan Üniversitesinde doktora sonrası çalışmalar yapmış, İstanbul Bilgi Üniversitesinde ders verdikten sonra 2019’da Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümüne katılmıştır. Dr. Cora Geç Dönem Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’nin toplumsal ve iktisadi tarihi; özellikle gayrimüslim azınlıklar, emek ve göç tarihi üzerine çalışmaktadır. Yayınları arasında Harbiyeli Bir Osmanlı Ermenisi Mülâzım-ı Sani Sürmenyan’ın Savaş ve Tehcir Anıları (İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2015) kitabının yanı sıra alanında önde gelen akademik hakemli dergilerde pek çok makalesi vardır. The Ottoman East in the Nineteenth Century: Societies, Identities and Politics (London: I.B. Tauris, 2016) kitabını iki meslektaşı ile birliklte derlemiştir, 2017’den beri Études arméniennes contemporaines’de editörlük yapmaktadır.

Bilim Akademisi, Türkiye’de önde gelen akademisyenlerin oluşturduğu bağımsız bir sivil toplum kuruluşudur. Bilim Akademisi her sene 40 yaşın altındaki başarılı akademisyenlerin alanlarına katkılarını Genç Bilim İnsanları Ödülü ile ödüllendirerek iki sene süresince yeni araştırmalarına destek sağlar.

Ayrıntılı bilgi için https://bilimakademisi.org/bagep/